Støp kjøkkenets benkeplate i betong

Med en støpt betongbenkeplate får kjøkkenet et spesielt og personlig utseende. Det å støpe benkeplaten er et ekte håndverk som du også kan gjøre hjemme. Ved å justere størrelsen på formen, kan du støpe en benkeplate som passer ditt kjøkken. Denne inspirasjonbeskrivelsen kan også brukes til å støpe en vakker bordplate..

DIY-beskrivelse

kr 4 343,00

Obs, vennligst noter at prisen er for Finjas produkter, og at en del av produktene som trengs til prosjektet må kjøpes fra byggevareforhandler.

Materialer - Produkter uten bilde i listen leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Verktøy - (Verktøy uten bilde leveres ikke av Finja, og må kjøpes hos en byggevareforhandler.)

Følgende produkter er ikke inkludert i vårt sortiment og må kjøpes hos en byggevareforhandler.

Bygg formen

Bygg formen, enten med stål eller filmbelagt forskalingsplate. Å bygge en form av plywood er naturligvis enklere, mens en stålform gir en glattere overflate. Om du skal støpe mange benkeplater kan det være en fordel med stålform da den ikke slites like mye. Uavhengig av hvilken metode du velger, er det viktig at formen blir stabil, ettersom formsidene vil bli utsatt for stort trykk.

Husk at formen skal være fri for smuss og riper, for å unngå avtrykk på benkeplaten under støpefasen. I hjørnet samt ved lengder over 2,5 m bør benkeplatene skjøtes. Dette for å unngå spenninger og sprekker.

Høyden bør være minst 35 mm, helst 50 mm. Det er vanskelig å støpe en tynnere plate, risikoen for at plata knekker ved håndtering er stor.

Alternativ 1: stål

Finn ut av målene for den ferdige benkeplaten. Lag en bunnplate av en stabil stålplate, hvor du tar høyde for målene for u-profilene også. Platen skal være jevn og uten skade eller rust. Slip bort eventuelle ujevnheter.

Lag formsider av glatte U-profiler. Høyden på profilene vil tilsvare tykkelsen på benkeplaten.

Punktsveis U-profilene mot bunnplaten på formens utside med en senteravstand på ca. 40 cm, eller fest med skruer eller tvinger. Pass på at formsidene ligger helt tett mot bunnplaten.

Alternativ 2: forskalingsplate

Kontroller målene for den ferdige benkeplaten. Lag en bunnplate av vannfast filmbelagt forskalingslate 15 mm, hvor du tar høyde for bredden på lektene og kryssfineren også. De må være rette, slette og jevne. Platen skal være glatt og fri for skade.

Lag formsider av kryssfineren. De skal være rette, glatte, jevne og ha uskadete kanter. Høyden på formsidene vil tilsvare tykkelsen på benkeplaten.

Fest en 48 x 48 mm lekt med skrue og lim til bunnplaten. Lektene kan ikke være høyere enn plywooden. Sørg for at den er festet rett og 15 mm utenfor det som skal bli oppvaskbenkens lengde og bredd. Bruk en aluminiumsrettholt som holdes mot lektene for å være sikker på at de er rett festet til underlaget.

Lim fast formsidene mot lektene og forsegle dem mot formbunnen med silikon eller fugemasse på formens innside.

Bygg fordypingsform for vask og komfyrtopp

Sjekk festene for vask og komfyrtopp, slik at fordypingsformen ikke blir for liten. Normalt følger det med en beskrivelse for festeanordningen fra produsenten.

Bygg fordypingsformene med isolasjonsplater i samme tykkelse som oppvaskbenken. Mål, tegne av og sag ut former for vask og komfyrtopp med et baufilblad.

Lim eller skru fast isolasjonsformene til sine plasser. Sørg for at formene ligger tett mot underlaget og forsegle med våtromssilikon.

Armere

Benkeplaten bør armeres for å stabiliseres på riktig måte, og for å hindre sprekkdannelser.

Kapp 2 stk. armeringsjern 40 mm kortere enn lengden på benkeplata. Kapp fugerameringen 40 mm kortene enn platas bredde. Fest sammen armeringen med bindetråd.

Legg 2–3 opphengsanordninger (for eksempel stokker eller kosteskaft) over formen og heng opp armeringen med ståltråd/bindetråd i dem, slik at det ender opp i midten av benkeplaten og minst 20 mm fra formsidene.

Forbered formen for støping

Rengjør formen for eventuelle smussrester med vannfortynnet såpe. Tørk eller la det tørke naturlig. Påfør et tynt lag med olje i hele formen og tørk slik at oljen ikke flyter bortover.

Sett på armeringsjernene og finjuster plasseringen. Bruk et vater og sørg for at formen er rett.

Støp benkeplaten

Bland Bemix Standard i henhold til bruksanvisningen på pakken og fordel betongen jevnt ut i formen. Vi anbefaler dette produktet til støping av benkeplater da det er en sterk og ekspanderende betong som reduserer risikoen for sprekker og luftbobler.

Fyll først opp halvveis og støt gjentatte ganger med murskjeen på formkantene, slik at eventuelle luftbobler stiger til overflaten. Fyll resten av formen og støt igjen på formkantene med murskjeen. Deretter banker du med en rekylfri hammer rundt formen for å bli kvitt luftbobler. Nøyaktighet i denne situasjonen vil bli belønnet med et jevnt og fint sluttresultat, men vær forsiktig, slik at du ikke treffer eller flytter armeringen i formen.

Påse at armeringsjernene er dekket med betong og glatt til overflaten med en sparkelspade, slik at den blir jevn. Dekk formen med plastfolie og la den hvile i ett døgn. Løft deretter på plasten og hell rikelig med rent vann på betongen. Legg tilbake plasten og gjenta denne behandlingen i ytterligere tre døgn.

Ta av formen og monter

Fjerne formen forsiktig etter fire døgn, når betongen har fått herdet skikkelig. Skrap ut EPS isolasjonen og løsne formsidene, slik at benkeplaten slipper lettere fra formen. Vær minst to personer som hjelper hverandre med å sette den tunge benkeplaten på langsidens kant.

Hvis benkeplaten er tykkere enn det vasken er konstruert for, kan du lage en utsporing i betongen for festene. Kontrollere at innredningen tåler belastningen og at benkeplate har støtte i ytterkantene samt hver 600 mm.

Legg forsiktig benkeplaten på plass. Bruk tvinger når du løfter og flytter platen. Beskytt den med en planke på hver side. Det må ikke bli noen belastning på de smale kantene ved utsparingen for vask eller lignende i forbindelse med montering.

Etterbehandle

For å beskytte betongen og gi den mykhet og glans, skal den slipes og overflatebehandles. Det finnes en hel rekke alternativer når det gjelder etterbehandling, avhengig av hvordan du vil at betongen skal se ut og hvilke egenskaper den skal ha. I et kjøkken må betongen være helt tett, slik at ikke matrester o.l. får feste.

Det finnes ulike metoder og ulike design som du kan velge selv, avhengig av smak og preferanser. Start med å slipe og velg deretter en overflatebehandlingsmetode.

Slipe

Betongen slipes for å få en glatt og blank overflate. Fukt overflaten og slip med små, sirkulære bevegelser. Bruk 80-slipepapir og slip til ønsket utseende. Bytt deretter til 240-slipepapir for å polere. Ettersom slipeprosessen skjer med vann, bør det ikke benyttes en elektrisk sliper. Slip i stedet for hånd med en slipekloss.

Det er mulig å slipe seg forbi betongens helgrå område (ca. 0,5–1 mm) og hente frem steinen i betongen. En slik overflate kalles vanligvis ”terazzo”. Det er et vakkert og litt mer tidkrevende alternativ til den grå betongfargen.

Når du er ferdig med slipingen, skylles overflaten ren med vann. Etter renskyllingen skal betongen tørke av seg selv en dag før en starter den avsluttende overflatebehandlingen.

Overflatebehandle med såpe

Det enkleste overflatebehandlingsalternativet er å bruke en ren såpe, noe som gir en matt overflate og ikke endrer fargen på betongen. En del av såpens olje blir igjen på overflaten og danner en transparent og beskyttende hinne.

Egnet såpe er tilgjengelig hos velassorterte fargehandler. Produktet kan også kalles ”Terrazzorent”. Det kan ikke inneholde noen ”rengjørende” stoffer, foruten såpen. Konsentrasjonen av overflateaktive midler bør være mindre enn 5 %. Egnet steinsåpe er f.eks. Steinfix 50 eller Steinfix 60.

1. Fortynne såpen med vann iht produsentens beskrivelse.

2. Dekk hele betongoverflaten med såpeblandingen og arbeid den inn med en lofri klut. Betongen vil absorbere såpeblandingen.

3. Vent noen minutter og gjenta behandlingen 2–3 ganger, eller til overflaten ikke absorberer mer.

4. Tørk overflaten tørr og poler deretter med en lofri klut. Det er viktig å tørke og polere nøye, ettersom betong kan bli hvitflammet av såpen. Hvis det skjer, polerer du overflaten ytterligere for å fjerne såpen. Vedlikehold og rengjør overflaten med den samme såpen etter behov.

Overflatebehandle med voks

En vokset overflate gir litt bedre beskyttelse og mindre risiko for flekker, enn en såpet overflate. Mange vokstyper har en gulnende effekt på betongens farge. Egnet voks er tilgjengelig hos velassorterte fargehandlere. Vær oppmerksom på at voksen ikke skal inneholde silikon.

1. Stryk et tynt lag med voks over overflaten med en tøyklut og la den stå i 30 minutter, slik at voksen stivner.

2. Poler overflaten med en klut eller bruk en poleringsmaskin.

3. Om nødvendig, gjenta behandlingen igjen.

Voks overflaten regelmessig, men sørg for at den får tid til å stivne skikkelig mellom gangene. Følg produsentens anbefalinger.

Overflatebehandle med olje

Det finnes flere forskjellige oljer som passer for overflatebehandling av betongen. En olje er lett å påføre og gir tilsvarende beskyttelse som voks. Velg en olje som passer til utseendet som ønskes. Oljene må være egnet for impregnering av møbler, være ”luktfrie” og ikke inneholde løsningsmidler.

1. Stryk et tynt lag med olje på overflaten og la betongen suge det inn i 5 minutter.

2. Tørk rent og tørt med en lofri klut.

3. Gjenta trinn 1 og 2.

Vedlikehold

En skikkelig overflatebehandling er en god beskyttelse, men som med mange andre materialer, så kan betongen få flekker. For å minimere risikoen for flekker, er det viktig å vedlikeholde det beskyttende overflatelaget regelmessig.

Betong er spesielt følsomt for flekker forårsaket av mat og drikkevarer med høy surhet, slik som sitron, lime og vin. Dersom det oppstår en slik flekk, kan den fjernes ved å slipe området med sandpapir og overflatebehandle på nytt.

Reparere

Riper, sprekker og mindre luftbobler i betongen repareres ved å jevne ut skaden med sandpapir og fylle med samme type betong som benkeplaten er støpt i. Bruk gjerne en tesil, slik at finmaterialet kan skilles ut og benyttes til formålet. Dytt ned finmaterialet med en fuktig svamp. Gjenta overflatebehandlingen, slik at også det reparerte området får et nytt beskyttende lag.

For spørsmål vedrørende produkter, eksempelvis overflatebehandling, som ikke tilhører Finjas sortiment henviser vi til en autorisert forhandler.

Hva inspirerer deg?

Benkeplatefargen blir naturlig vakker, men man kan også slipe frem steinen i betongen til en såkalt Terazzo-overflate. Det er også mulig å farge betongen. Dersom du ønsker en mørkegrå farge, tilsett 0,8 kg svart jernoksidpigment til én sekk Bemix Standard 25 kg. Pigmenter finnes f.eks. på www.sloyd-detaljer.no.

Ta gjerne et bilde og send på e-post til Finja, info@finja.no for å få verket ditt publisert på hjemmesiden.

Tips!

For å skape en stilig og robust overflate på benkeplaten, finnes det en rekke ulike metoder for overflatebehandling som beskrives i denne brosjyren. Støp derfor noen ekstra betongplater for å teste hvilken overflatebehandling som passer best.

Daglig pleie

Hold benkeplaten ren og tørr
Fjern eventuelle flekker umiddelbart
Hvis nødvendig, vask med vann og et nøytralt vaskemiddel (f.eks. Steinfix 60 natursåpe)
Unngå stålull og sterke væsker